Din kundvagn är tom
Våra svensktillverkade flaggstänger håller högsta kvalitet och har noga utvalda detaljer. Markdelen är 100 procent varmförzinkad och flaggstångskulan är roterbar, vilket hindrar flaggan från att sno sig runt flaggstången. Vid köp av populära Flaggstång Original ingår alltid svensk flagga, vimpel och gratis frakt. Dessutom får du hela 15 års garanti på våra flaggstänger. Kontakta oss gärna om du vill veta mer.
Underkategorier
Ja, det går att fälla en flaggstång själv, men det är viktigt att man gör det på rätt sätt och med rätt utrustning för att undvika skador på sig själv eller flaggstången. En flaggstång som är 12 meter eller högre bör fällas av två personer.
Vikten på en flaggstång varierar beroende på vilket material som används, längden på stången och hur mycket tillbehör som monteras på den. Vår Flaggstång Original på 10 meter väger 41 kg.
En flaggstång bör vara tillräckligt hög så att flaggan kan ses väl. Generellt rekommenderar vi att en tredjedel eller 3–4 meter av flaggstången ska skjuta upp över anslutande byggnad.
Att ha en flaggstång innebär inte att man måste hissa en flagga vid alla tillfällen. Användningen av flaggan är ofta kopplad till traditioner och specifika ceremoniella händelser, till exempel nationella helgdagar, officiella firanden eller för att markera viktiga familjeevenemang. Även om det finns regler för hur och när flaggan ska hissas, ger en flaggstång ägaren friheten att välja dessa tillfällen. Det är viktigt att vara medveten om och respektera flaggans etikett för att upprätthålla dess värdighet.
När du planerar placeringen av din flaggstång, rekommenderar vi på att du noggrant överväger dess synlighet och interaktion med omgivningen. En ideal plats är ofta i en öppen del av trädgården eller framför din byggnad, där den kan agera som ett stolt landmärke. Se till att det inte finns några närliggande träd eller byggnadsstrukturer som kan skymma sikten eller skada flaggan. Tänk också på flaggstångens höjd och dess skugga under olika tider på dagen för att undvika mörka fläckar i din trädgård eller på byggnaden. Vår erfarenhet visar att en väl genomtänkt placering inte bara förhöjer fastighetens utseende utan även bidrar till en känsla av stolthet och tillhörighet.
För att installera din flaggstång korrekt krävs noggrann planering och förberedelse. Börja med att gräva en grop som är tillräckligt djup och bred för flaggstångens höjd. Lägg ett lager makadam i botten av gropen och fyll sedan med betong innan markplattan placeras i den. Mer detaljerade anvisningar finns under “Ladda ner” på respektive produktsida.
När du installerar en flaggstång är det avgörande att gräva ett hål som är tillräckligt djupt för att säkerställa stabilitet. Djupet varierar från 90 till 180 cm beroende på flaggstångens längd. Se monteringsanvisning under "Ladda" ner på respektive produktsida för exakta mått för de olika flaggstångslängderna.
Flaggstångens vindtålighet är en viktig faktor som tas i beaktande vid design och tillverkning. Våra flaggstänger är konstruerade för att motstå de vindhastigheter som vanligtvis förekommer i Sverige. Material som glasfiber och högkvalitativt aluminium bidrar till stångens flexibilitet och hållbarhet under blåsiga förhållanden. Exakt maximal vindstyrka finns under "Tekniska data" på respektive produktsida. För säkerhets skull rekommenderar vi att du tar ner flaggan under extrema väderförhållanden som stormar eller kraftiga vindar, för att skydda din investering och säkerställa flaggstångens långvariga användning.
Att korrekt fästa en flagga är viktigt för både flaggans och flaggstångens hållbarhet. Börja med att säkerställa att flaggan är rätt orienterad. Använd de medföljande clipsen för att fästa flaggan i linan. Det är viktigt att flaggan är ordentligt säkrad men ändå har tillräckligt med utrymme för att vaja fritt. En ordentligt uppsatt flagga reducerar risken för slitage och säkerställer att din flagga presenteras på ett respektfullt och värdigt sätt.
Att hissa en flagga är en akt av respekt och patriotism, och i Sverige regleras detta genom en kombination av lagar och traditioner. Vanligtvis får man hissa den svenska flaggan vid nationella högtidsdagar, officiella flaggdagar och vid personliga tillfällen som födelsedagar eller bröllop. Det finns specifika tider och sätt på hur flaggan bör hissas och halas för att visa respekt; till exempel bör flaggan inte vara uppe över natten utan speciell belysning. Att följa dessa riktlinjer visar respekt för flaggan och det den representerar.
I de flesta fall i Sverige krävs inte bygglov för att sätta upp en flaggstång på din fastighet. Dock kan det finnas specifika lokala regleringar som påverkar detta, särskilt om flaggstången överstiger en viss höjd eller om den placeras i närheten av skyddade områden. För att försäkra dig om att du följer lokala bestämmelser, är det bäst att kontakta din kommun för att få den senaste informationen. Genom att göra detta, kan du undvika potentiella böter eller behovet av att ta ner en redan uppsatt flaggstång.
När det kommer till val av vimpel för en 10 meter hög flaggstång, är det idealt att vimpeln har en längd som är proportionell och estetiskt tilltalande. En tumregel är att vimpeln bör vara ungefär en tredjedel så lång som flaggstången är hög, vilket för en 9 eller 10 meters flaggstång innebär en vimpel på 300 cm. Detta förhållande säkerställer att vimpeln syns väl och komplementerar flaggstången på ett sätt som är både praktiskt och visuellt tillfredsställande. Att välja rätt storlek på vimpeln är viktigt för att uppnå en harmonisk och respektfull presentation. Under "Tekniska data" på respektive produktsida för vimplar finns information om vilken flaggstång de olika vimpelstorlekarna är lämpliga för.
En flaggstång ska pryda sin plats under en väldigt lång tid framöver, därför att det viktigt att välja en stång av hög kvalitet. Alla flaggstänger som vi erbjuder tillverkas av yrkeskunnigt folk med stor erfarenhet i Sverige. När du handlar av oss ingår allt du behöver – varmförzinkad markdel med gångjärnsfäste, roterbar flaggstångskula i guld, flagglina, plastclips, knape samt en svensk flagga och en svensk vimpel i anpassad storlek, beroende på vilken höjd din nya flaggstång har
När du väljer vilken höjd på flaggstången som passar dig ska du utgå från husets höjd till nock. Vi rekommenderar att flaggstången antingen ska vara en tredjedel högre än huset den står bredvid eller vara minst tre till fyra meter över husets nock. Exempelvis bör ett hus som är åtta meter högt till nock ha en flaggstång som är tolv meter. En annan tumregel är att enplanshus ofta bör ha en stång som är nio eller tio meter. Kom också ihåg att tänka på eventuella nivåskillnader mellan huset och flaggstångens placering.
En flaggstång i trä kräver underhåll. Om du har en flaggstång i glasfiber slipper du arbetet med att skrapa och måla. Istället fäller du enkelt ner den med gångjärnsfästet och tvättar den med varmt vatten och såpa – det räcker för att göra stången blank och fin. Eftersom färgen är uv-beständig håller den sig vit över tid. Jämfört med stänger av stål och trä är vikten på en glasfiberstång låg. Underhållsfriheten och dess övriga fördelar har gjort glasfiberstänger till det mest populära valet idag.
När du köper en flaggstång får du med en tydlig monteringsanvisning till hur du får den på plats. Den kan du även hitta på vår hemsida. Med hjälp av instruktionen kan du förbereda gropen där markfästet till flaggstången ska gjutas. Storleken på gropen styrs av vilken längd du har valt på din flaggstång. Frakten är kostnadsfri och vi kan leverera till dig även om du inte är hemma. Den fördelaktiga vikten på stången gör att vi enkelt kan lyfta av den och lägga på önskad plats på tomten.
Alla våra flaggstänger är granskade och godkända genom SundaHus miljödata.