Din kundvagn är tom

HemFlaggstänger & TillbehörFlaggor & Vimplar

Flaggor & Vimplar

Den svenska flaggan har sin givna plats vid nationella högtider och firanden, men den är också ett självklart inslag i det svenska sommarlandskapet. Blågula flaggor passar precis lika fint in i stadsmiljöer och villaträdgårdar som ute till sjöss och i den lantliga idyllen. Hos oss hittar du den svenska flaggan och vår populära svenska vimpel i passande storlekar för alla tänkbara längder på flaggstänger. Vi erbjuder även tåliga båtflaggor. Kontakta oss gärna om du undrar något eller vill ha en offert!

Vilken storlek ska jag ha?

När du köper en flaggstång hos oss behöver du inte fundera på vilken storlek som du ska ha på din svenska flagga och vimpel. Vi bjuder alltid på dem när du beställer en ny flaggstång. Följ våra råd kring hur hög flaggstång som passar vid ditt hus så att du din flagga och vimpel i rätt storlek. Om du skulle behöva en ny flagga har vi en guide som hjälper dig att välja rätt storlek. Ett tips är att hissa en ny flagga i lugnt väder första gången den används, detta för att sömmarna ska få stabiliseras.

Flaggregler och flaggdagar för svenska flaggan

Det finns ingen lag som styr hur du får flagga, däremot finns det riktlinjer och allmänna principer som man bör följa, god sed helt enkelt. Flaggan bör hissas och halas i enlighet med solens upp- och nedgång. Vimpeln får dock vara hissad dygnet runt. I Sverige har vi 17 allmänna flaggdagar varje år, exempelvis kungens födelsedag 30 april, nationaldagen 6 juni, midsommardagen och nobeldagen 10 december. Vid dödsfall och begravning är det vanligt att flagga på halv stång, vilket innebär cirka 2/3 av flaggstångens höjd.

Båtflagga till fritidsbåt och segelbåt

Vi erbjuder båtflaggor i två olika format som passar på de flesta fritids- och segelbåtar. Samtliga flaggor i vårt sortiment är tillverkade i slitstark marinpolyester med specialsydda sömmar som gör dem extra tåliga för väder och vind ute till havs. Att ha en svensk flagga på sin båt markerar att ägaren är svensk. För båtar är det även tillåtet att flagga alla tider på dygnet. Man rekommenderas att flagga vid exempelvis ankomst och avfärd från hamn, angöring av kust, på öppet vatten och i utländskt farvatten.

Svenska flaggans historia och betydelse

Vår blågula korsflagga tros härstamma från 1500-talet och modellen sägs vara inspirerad av den danska Dannebrogen. Inledningsvis användes den svenska flaggan huvudsakligen som så kallad kungsflagga, kronoflagga och örlogsflagga. Korset symboliserar kristendomen men ursprunget till färgvalet blått och gult är mer okänt. Dock var färgerna representerade i vapnet tre kronor och i riksvapnet innan det fanns belägg för flaggan. Det var i slutet av 1800-talet som flaggningen blev mer spridd i landet.